Blogumu Nasıl Buldunuz ?

23 Aralık 2012 Pazar

Ülkemizde Klasik Müzik Gerekleri

Ülkemizde Klasik Müzik severlerin sayısı çok az malum. Ama bununla beraber az seviyedeki dinleyicinin kalitesi çok yüksek. Bir de ikinci seviye dinleyici kitlesi dediğimiz, Klasik Müziğe ilgi ve alaka duyan, kısacası dinlemeye ve öğrenmeye yeni başlayan bir kitlenin de olduğu su götürmez bir gerçek. Son zamanlarda Klasik Müzik seviyesinde ülkemizde bir çok isim ön plana çıkmakta. Başta Fazıl Say, Anjelika Akbar, Ecesu Sertesen, Rahşan Apay ve diğer değerlerimiz...
Bir çok sanat kuruluşu da ülkemizdeki Klasik Müzik severlere hizmet vermekte. Akbank Sanat İş Sanat, Borusan Sanat bunlardan sadece bir kaçı...
Klasik Müzik konserlerinde dikkatimi bir şey çekti geçenlerde ve hiç başıma gelmemişti böyle bir olay daha önce. Konser salonuna giriş anında elimize bir broşür verildi. Ana amaç konser sırasında çalınacak bestelerin gidişat sırası, verilecek aralar ve sanatçılar hakkında genel bir biyografi bilgisi.
Diğer bir çok konserde daha önce de tanık olmuştum bazı davranışlara, bunun için de konser organizatörleri bunu hesaba katarak bastırmış olabilirler diye düşündüm bu broşürleri. Ki konser esnasında bu kanımda yanılmadığımı anladım. Bir çok izleyici yerli yersiz alkışları, ıslıkları ve bağrışmaları ile bunu doğruladılar. Bunun nedeni olarak izleyicinin konser sırasında kendini entelektüel role  çok fazla kaptırıyor olmalarını ve bilgisizliklerini gösterebiliriz.
Klasik Müzik sanatçısının sahnede, sanat eserini bitirdikten sonra, yersiz ‘’Bravo’’ ya da herhangi başka şeye ihtiyacı yoktur çünkü sahnede kendini kanıtlama kaygısı hissetmez. Keza buna zaten ihtiyacı da yoktur ve bu tür davranışları ile diğer seyirciler rahatsız edilmiş olur. Klasik Müzik dinleyicileri sakinliği sevdikleri için gelmişlerdir zaten, sakinliği seçtikleri için tercih etmişlerdir bu müziği.
Klasik Müzik, sakin ruh halinin enstrümanla birleşip ritim ile ahenk halindeki iç dünyamızın fırtınalı halini yansıtma türüdür. Konserlere gelmeden önce en azından bir kaç makale veya ön bilgi okuyup gelinmesi hem seyirci hem sanatçı açısından iyi olacaktır. Bununla beraber ülkemizde Klasik Müziğe yatkın insanlara ve gençlere de örnek olmak mümkündür.

Hiç yorum yok: