Blogumu Nasıl Buldunuz ?

1 Ocak 2013 Salı

Ülkemizde ''Hat Sanatı''

Sanat dalları, ülkemizde ve dünyada sanat dallarının bir çok kolu vardır malum. Bunlardan biri de ''Hat Sanatı''dır. Ülkemizde doğmayan ama, ülkemizde hakkı gerçekten verilen bir sanat dalıdır. Yazının en ahenkli biçimlerinden biridir. Ne yazık ki yok olmaya yüz tutmuş sayılabilir diye düşünüyordum ben. Bir gün yolum Beyazıt'a düştü bir arkadaşım ile beraber. Bir mağaza dikkatimizi çekti, bu fırsatı kaçırmak olmazdı tabi ki. Hemen girdik dükkana, ilginç ve sofistike bir yer, geleni gideni bitmiyor. Aynı zamanda turistler tarafından da çok fazla rağbet görüyor. Hemen içerideki örneklere takıldı gözüm, gerçekten müthiş ve nizami buldum her şeyi. Arkadaşım bu tür şeyler ile alakalıydı zaten, kendi soy adını yazdırmak istedi. Hat ustası kalemi eline aldığından itibaren yazıyı yazması arasındaki süre tahmin ediyorum ki otuz saniyeyi geçmemiştir.
İntizamlı, ahenkli bir yazıyı hata yapmadan bu kadar kısa sürede yüzeye aktarması dikkatimi çekmedi desem yalan söylemiş olurum. En vasat kelimeleri bile muhteşem bir görüntüye büründürüyorlarsa eğer buna saygı duymamak zaten elde değil.
Usta ile bir kaç dakika sohbet etme şansım oldu. Uzun süren eğitimin, el becerisi derslerinin, kısacası teorinin ardından hayatla bütünleşmiş pratik ders tecrübelerinin hayat ile harmanlanmış halini yansıtıyordu. 
Mutlu oldum açıkçası, televizyonlarda, dergilerde, şurada, burada ''Hat Sanatı''nın bittiğini, ustaların yetişmediğini, gereken değerin verilmediğini söylüyorlar ve anlatmaya çalışıyorlar ama aksini kendime ispatladığım için mutluluk duygum ikiye katlandı. 
Eğer yolunuz Beyazıt'a veya bu tür yerlere düşerse bir gün, eserleri incelemeyi unutmayın. O zaman farkına varacaksınız bu tür değerlerin çünkü hayran kalacaksınız, yüzünüzde bir şaşkınlık ifadesi belirecek. Buna eminim...

Hiç yorum yok: